Сергей Симеонов Игнатов е български историк-египтолог и политик. Основател на египтологията

...
Сергей Симеонов Игнатов е български историк-египтолог и политик. Основател на египтологията
Коментари Харесай

Проф. Сергей Игнатов: Египтологията като начин на съществуване



Сергей Симеонов Игнатов е български историк-египтолог и политик. Основател на египтологията в България. От 19 ноември 2009 година до 6 февруари 2013 година е министър на образованието, младежта и науката в държавното управление на Бойко Борисов. Проф. Игнатов е първият българин, определен за ректор на европейски университет – Европейския университет за филантропични науки във Вилнюс от 1 март 2018 г. Той също по този начин е и първият и към този момент единствен българин, който е бил ректор на два разнообразни университета, откакто през 2002 година поема Нов български университет, а през 2006 година е определен за втори мандат в Нов български университет.

Понастоящем е ректор на Европейския университет за филантропични науки във Вилнюс. Професор по египтология в Нов български университет и началник на Българския институт по египтология. Специалист по ориенталистика (странознание на Азия и Африка), води и курс „ Идеята за държавност “ в департамент Национална и интернационална сигурност на Нов български университет.

Проф. Сергей Игнатов е основен воин в “Нашият ден “.

 Страстта към египтологията

“Детството ми някак е обвързвано с тази мистичност на Древния свят. Израснах против Археологическия музей във Видин. И там, в дворчето на музея, имаше голяма скулптура, голяма за деца, на Херакъл. Тогава ние въобще не знаехме, че това е копие на същинския Херакъл, който е вътре в музея. Тя е дребна статуетка. Като минавах непрекъснато към този Херакъл, катерех се. После пораснах, станах на един растеж с него. От дете постоянно са ме впечатлявали тези монументи от античността.

Вратата към Египет ми отвори една книга на Морис Дрюон за Александър Велики. Много пъти съм го разказвал, като потеглих от похода на Александър на Изток и си останах в Египет. “

Началото в България

“Беше мъчно в смисъл, че в България нямаше египтология. Като изключа това, което можеше да се чете за Древния изток и за Египет, египетски текстове четяхме в превод. Аз съм учил една година в България във Великотърновския университет и съм доста удовлетворен от тази първа година, тъй като това, което научих за остарялата история и археологията, го помня до ден-днешен. Програмата беше сложна в тези години, тъй като приблизително 40 индивида аплайваха за едно място. Историята беше доста известна компетентност в България.

Доц. Владимир Попов беше индивидът, който преподаваше Древен изток в България и се занимаваше с тази тематика. След това се отвори опция – Великотърновският университет имаше контракт с доста университети и можех да отпътува за Ленинградския университет, предлагаха места тогава, аз бях първенец на курса. За пръв път в живота си станах първенец в университета. Винаги съм се бунтувал против това, че ме задължават да изучавам разнообразни неща, които не ме интересуват. Най-накрая можех да изучавам единствено история.

Никога не съм имал подозрения в избора си, само имах подозрения какво ще върша, като завърша. Тогава се съветвах с доцент Митьо Василев, учител по логика на психиката във ВТУ. Навремето нямаше къде да учим, с изключение на в Съюз на съветските социалистически републики или доста мъчно в някоя от някогашните социалистически страни, в чужбина не можеш да заминеш по този начин.



Египтологията е метод на живот, тъй като заниманията с египтология трансформират картината на свет а. Ние възприемаме света по напълно друг метод, вървиш по улицата или на пясъка на плажа и постоянно има някакви контури – започваш да мислиш това очертание на кой писмен знак ти наподобява. Започваш да четеш знаците на пътя и знаците на времето. Защото египетското йероглифно писмо какво е ? Всичко, което съществува към нас и може да бъде изобразено, е част от писмеността. Египетската книжовност разрешава да четеш безусловно фонетично Божието създание в света, в който сме ние. “

Египтологията като просвета в български университет

“Всяко ново начало е мъчно. Има една консервативност и едно съмнение. Когато се върнах през 1985 година, бях доста млад, на 25 години. Чувах и такива думи от доста видни тогавашни учени – “ Не се занимавай с това, Египет е доста надалеч ".

Културата преодолява пространствата и времето, по тази причина се и занимаваме с Египет, тъй като той е татко и майка на европейската цивилизация, а ние сме част от нея . Освен това в дълбока античност ние културно сме свързани с Египет. “

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

Сергей Игнатов е роден на 6 август 1960 година във Видин в фамилията на юрист и стоматолог. Баща му Симеон Игнатов е дълготраен началник на Книгоразпространение, член на Българска комунистическа партия, по-късно деятел на Българска социалистическа партия и на ръководител на Българския антифашистки съюз.] Дядо му Игнат Николов е потомък на капитан Йордан Стоянов, роден в село Долна Вереница, който е внук на прославения челник дядо Цеко Петков. Семейството на Цеко Петков произлиза от рода на Тодор Терзията Комитата, участник в Чипровското въстание от 1688 година

Завършва 35 ГРЕ в София (1978) и компетентност „ Египтология “ в Ленинградския държавен университет, Факултет по изтокознание (1985). Защитава докторска степен по история в същия университет (вече преименуван в Санктпетербургски държавен университет). През 1993 година и 1995 година специализира в All Souls College, Оксфорд.

През юни 2009 година става лекар на историческите науки пред ВАК.

Владее съветски, британски, френски език, преподава и организира проучвания на древноегипетски и коптски, употребява асиро-вавилонски (акадски) и старогръцки.
Снимки – Нов български университет, БГНЕС и персонален архив
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР